25
Att gå från att vara ungdomsdomare till distriktsdomare är kanske det största steget du gör i din domarkarriär. Från att döma merparten av matcherna i din hemmaförening – och att döma ungdomsmatcher – går du nu upp till att döma junior- och seniormatcher. Bara det är ett stort steg – men även din domarutbildning är ny – från att ha varit en kortare grundutbildning på en eller två kvällar kommer du nu att gå en tvådagarsutbildning (i vissa fall tre dagar) med övernattning.
Det kan verka skrämmande att gå upp på distriktet först med många nya kollegor och lag att döma. Men du kommer snart att märka att alla är där för samma anledning – att bli bättre ishockeydomare. Distriktsnivån är den första nivån där du stöter på senior- och juniorhockey – och nu kommer du att få döma matcher i hela ditt distrikt och inte bara i din lokala förening.
Varje distrikt har en domartillsättare som kommer att ge dig matcher – och matchlistan sträcker sig vanligtvis ett par veckor till ett par månader fram i tiden – här fungerar det litet olika i distrikten. Som ny distriktsdomare kommer du mestadels att döma lägre J18- och J20-serier och lägre seniorserier – som Division 3 och Division 4. Det är också här du specialiserar dig i din roll som linjedomare – och påbörjar din linjedomarkarriär.
På distrikten finns också domarcoacher som är ute på matcherna och coachar dig för att hjälpa dig i din nya roll som linjedomare. Du kommer inte ha coachning varje match – men under din första säsong bör du kunna räkna med 5-8 coachningar på dina matcher.
Distriktsdomarutbildningen fungerar litet olika beroende på var i landet du bor, men den kurs vi beskriver här är det vanligaste upplägget.
Kursen brukar inledas på lördag förmiddag med istester – där du genomför två tester. Dels en teknikbana, och ett DAST-test. DAST står för Distance Aerobic Shuttle Test och testar din syreupptagningsförmåga. På lägre nivåer är det endast ett genomförandekrav – men när du kommer upp på regionsnivå är det skarpa testkrav som du behöver klara.
Kursen innehåller också ett regelprov – du har under sommaren fått ett kompendium med instuderingsfrågor att studera för att hjälpa dig i dina förberedelser. Provet genomförs digitalt via Svenska Ishockeyförbundets regelprovsmodul – där du får ditt resultat på skärmen efter att provet är avslutat och inlämnat.
Utöver testerna så kommer du märka att kursinnehållet skiljer sig markant från ungdomsdomarutbildningarna du gått tidigare – där ett större fokus läggs på arbetsmönster och arbetssätt – snarare än grundläggande information om regler och hur det fungerar runt en match.
Ett stort fokus brukar också vara huvud- samt linjedomarnas arbetsmönster och arbetssätt under match – där vi strävar efter att likrikta våra distriktsdomare och deras arbetsmönster i så stor utsträckning som möjligt.
Kursen brukar avslutas på söndag eftermiddag – efter två fullmatade dagar. I många distrikt har man även en mittsäsongsträff – som är en obligatorisk del av din domarutbildning där hela domargruppen träffas för att gå igenom säsongen som varit, och hur man ska arbeta under kommande del av säsongen.
Nu lanseras Domarakademin – nya utbildningsportalen för Hockeysveriges domare I detta nu slår Svenska Ishockeyförbundet upp de digitala dörrarna för Domarakademin – en utbildningsportal för dig som är ishockeydomare...
Läs mer
Under flera år har det höga antalet hjärnskakningar inom ishockey debatterats, både nationellt och internationellt...
Läs mer
Har du laddat ner regelboksappen? Spelregler för ishockey finns nu tillgänglig på Appstore och Android-store...
Läs mer
Domarakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Scandic Hotels
Våra sponsorer
Scandic Hotels