Start Övningar

2DS: Grunderna i tvådomarsystemet

Övning

2DS: Grunderna i tvådomarsystemet

5

Tvådomarsystemet är den vanligaste domarformen på lägre ungdomsmatcher, och är också det system som du kommer träffa på mest som ny domare. I den här artikeln och filmen kommer vi att gå igenom grunderna i tvådomarsystemet och prata om hur vi arbetar bäst, och mest effektivt för att kunna döma så bra som möjligt.

I tvådomarsystemet så delar domarteamet på huvuddomarens och linjedomarens arbetsuppgifter, och är därför gemensamt ansvariga för att döma mål, utvisningar, offside, icing, och förstås att släppa pucken.

Vi kommer i denna film använda oss av begrepp som Ytterzonen -de båda anfallszonerna – samt neutral zon – mittzonen – för att lättare kunna förklara hur domarna ska arbeta. Domaren som står nere vid målet kommer vi att kalla D1, och domaren som står vid blålinjen, kommer vi att kalla D2.

Rörelsemönstret och arbetsfördelning

I alla matcher som spelas på helplan ska domaren arbeta i en tänkt cirkel som går från sargen och cirka åtta meter in i banan. Vi försöker att hålla oss borta från området mitt i planen där vi har spelare runt omkring oss och har svårt att få en bra överblick över spelet.

När spelet är fast i ytterzonen tar en av domarna position nere vid målet, och kollegan tar position strax utanför blålinjen. Detta påminner väldigt mycket om hur en huvuddomare och en linjedomare arbetar i tredomarsystemet, med den viktiga skillnaden att båda domarna får döma utvisningar.

Om spelet vänder ner i den andra zonen, tar domaren som stod vid blålinjen sin nya position nere vid målet och kollegan följer efter spelet och tar en position vid blålinjen.

Domarna har ett gemensamt ansvar över matchledandet, men det blir naturligt att D1 har ett större ansvar över målbedömningar och de situationer som sker precis runt målet, samtidigt som D2 har ett större ansvar över offsidebedömningar och de situationer som sker närmare blålinjen.

Om spelet istället är i den neutrala zonen, så tar domarna en placering på varsin blålinje för att i första hand kunna göra en offsidebedömning innan man förflyttar sig ner i zonen. När spelet närmar sig din blålinje behöver du vara beredd att snabbt förflytta dig ner till din position i ytterzonen så fort du har tagit din offsidebedömning.

Om du är D1, och spelet är fast nere vid målet, bör du försöka hålla ett avstånd på 3-5 till meter till målburen, beroende på var spelet är. En bra grundregel kan vara att använda trapezoiden bakom mål som en riktlinje på var du ska stå. Eftersom ishockey är en fartfylld sport, så kommer du ibland behöva söka dig bort från din position för att inte hamna i vägen för spelet, men du kan alltid röra dig tillbaka till den här positionen när du har fått mera utrymme att röra dig på.

Nedsläpp

Innan matchen ska starta, placerar sig den domaren som ska göra det första nedsläppet med pucken på mittpunkten, samtidigt som kollegan placerar sig strax bredvid rödlinjen, utanför sekretariatet. Domaren som ska släppa pucken kontrollerar att båda målvakterna är redo för matchstart, och till sist att tidtagaren är redo för matchstart.

När alla är redo att starta matchen, börjar matchen genom att domaren släpper pucken.

Domaren som står vid sekretariatet rör sig med spelriktningen samtidigt som domaren som genomförde nedsläppet tar sig till motsatt position på blålinjen, och domarna är nu i sitt arbetsmönster.

Om vi släpper pucken på någon av dom punkterna utanför blålinjen, ställer domarna upp som linjedomarna gör i tredomarsystemet, med en som släpper pucken, och med kollegan i höjd med blålinjen.

När spelet har satts igång bör domarna ha litet kyla innan man förflyttar sig – och söka ögonkontakt med varandra innan man tar sina nya positioner. Oftast är det domaren som inte har släppt pucken som har bästa möjligheten att förflytta sig till en ny position.

Vid nedsläpp i ytterzonen blir positionerna mer naturliga. Domaren som släpper pucken tar efter nedsläppet sin position nere runt målburen, samtidigt som kollegan tar rollen som D2 vid blålinjen.

Bra nedsläpp tar tid att lära sig

Att släppa pucken på ett bra sätt är något som tar tid att bli bra på – se varje nedsläpp som en möjlighet att träna!

Låt centrarna ställa upp för nedsläpp, och visa sedan pucken innan du släpper den. Det gör ingenting om nedsläppet inte blir perfekt varje gång – det viktigaste är att det har varit ett rättvist nedsläpp för båda centrarna.

  • Låt centrarna ställa upp först
  • Kontrollerna spelarna bakom din rygg så att dom står för nära
  • Kontrollera spelarna framför dig – så att dom inte står för nära
  • Visa pucken för centrarna och håll den still någon sekund
  • Släpp pucken.

När nedsläppet är klart, arbetar du dig ner till din grundposition så fort spelarna har lämnat tekningspunkten och gett dig möjlighet att förflytta dig säkert.

 Utvisningar

Att ta utvisningar är en del av domarskapet – arbetsmönstret är inte heller speciellt svårt.

Efter att en spelare har gjort sig skyldig till ett regelbrott så höjer domaren som ser situationen sin arm och gör en mental notering om spelarens tröjnummer – det gör ingenting om du glömmer bort tröjnumret på spelaren – det gör alla domare någon gång, men öva dig själv redan från början att komma ihåg vilken spelare det är som ska visas ut.

När spelarens lag har tagit kontroll på pucken, blåser du av spelet och pekar ut spelaren som ska visas ut, samtidigt som du gör tecknet för utvisningen. Följ efter den utvisade spelaren till utvisningsbåset på några meters avstånd, innan du stannar i höjd med utvisningsbåset – några meter in i banan – och gör tecknet en gång till.

Om ni har flera utvisningar samtidigt, så är det bra om ni pratar med personalen i utvisningsbåset så att dom har fått med alla utvisningar innan ni släpper pucken igen.

Båda domarna behöver inte höja armen på samma situation – men om det händer så gör det ingenting. Men ta för vana att prata ihop er när ni har stoppat spelet för att försäkra er om ni har utvisning på samma situation. Prata även ihop er om ni har två olika utvisningar samtidigt – för att se till att båspersonalen gör rätt.

Icing

När spelet har stoppats för icing åker den främre domaren – D1 – och hämtar pucken. Efter att D1 har hämtat pucken, så åker domaren över rinken till den tekningspunkt i den motsatta ytterzonen där nedsläppet ska ske. Efter spelstoppet åker D2 till den tekningspunkt där nedsläppet ska ske för att visa för spelarna och sin kollega var spelet ska startas om.

I U15 och yngre är spelarbyten tillåtna efter icing – och därför behöver D2 bevaka spelarna som byter för att kontrollera så att inga gruff uppstår.

Straffslag

Vid straffslag ställer D1 upp vid målburen – på spelarbåssidan, och D2 ställer upp på rödlinjen på motsatt sida för att kunna kontrollera så att inga spelare i spelarbåsen försöker störa straffskytten under straffslaget.

D1 ansvarar för att starta straffslaget genom att blåsa i sin pipa, och är även ansvarig för att antingen döma mål, eller ej mål när straffslaget är avslutat.

Skribent:

Author profile picture

John Alvemyr

Vad mer vill du se på Domarakademin?

Skicka in ditt förslag på vad du skulle vilja se för material på Domarakademin!

Kontakta oss!
Vad mer vill du se på Domarakademin?

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Domarakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Scandic Hotels