Start Övningar

Förbättra dina nedsläpp!

Övning

Förbättra dina nedsläpp!

47

Nedsläppen – en viktig del i matchledandet

Linjedomarna genomför tillsammans mellan 30-60 nedsläpp per match – och att skapa rättvisa nedsläpp som flyter på bra och inte stör matcherna är en viktig nyckel för domarteamet.

Nedsläppen är den del av spelet där linjedomarna är som mest involverade i matchen – och målet ska vara att nedsläppen ska vara så rättvisa som möjligt där båda centrarna ges en lika stor chans att vinna puckinnehavet.

Det ska inte vara någon skillnad för lagen i matchen vilken av linjedomarna som släpper pucken – och centrarna behöver känna en trygghet i att ett nedsläpp hanteras på samma sätt fem minuter in i första perioden, som under matchens fem sista minuter.

Äg din nedsläppspunkt

Äg din punkt från början! Om du har möjlighet – stå på tekningspunkten och vänta in att din kollega ska lämna över pucken. Om spelarna har börjat ställa upp – passa på redan nu att kontrollera ryggen och spelarna framför dig, och se till att ingen glider för nära nedsläppet. Om du utgår från att stå på tekningspunkten innan centrarna har kommit fram blir det lättare för dig att behålla kontrollen över punkten – och minimerar risken att centrarna tar punkten från dig. Om spelarna har börjat ställa upp för nedsläpp innan du har fått pucken – ta den tiden redan nu och börja arbeta med spelarna runt omkring dig – speciellt spelarna som står bakom din rygg.

Tips för rättvisa nedsläpp

Ha en ständig kommunikation med spelarna – låt spelarna förstå hur du och din kollega vill att nedsläppen ska genomföras idag. Ta gärna några extra sekunder i början på matchen tills ni har gått igenom alla lagens centrar att förklara hur du och din kollega tänker jobba med nedsläppen idag. Här är det också viktigt att du och din kollega har haft en bra matchgenomgång och satt er gameplan innan ni går ut på isen.

Visa pucken för centrarna innan du släpper. Om du släpper pucken från en position vid knät eller höften kommer bara en av centrarna kunna se pucken hela vägen. Om du upplever att centrarna har tagit punkten ifrån dig – så försök att ta tillbaka den. Nöj dig inte med att kasta in pucken från sidan, utan prata med centrarna – få spelarna att backa tillbaka, eller glid in emellan centrarna och korrigera spelarna som står framför dig. Du kan sedan backa tillbaka till din nedsläppsposition med kontroll över punkten.

Du behöver inte sträva efter att spelarna ska vara helt perfekt uppställda – det är viktigare att nedsläpp genomförs på ett rättvist sätt och hjälper till med att skapa ett bra flow i matchen. När centrarna är redo och förväntar sig att nedsläppet ska komma – så släpp pucken. Det är ett litet fönster på bara ett par tiondelar – men det är när man träffar det fönstret som nedsläppen flyter på som allra bäst och drar minst energi från matchledandet. Att vänta för länge med att släppa pucken kommer leda till att otåliga centrar drar för tidigt på nedsläppet och vi tvingas varna spelare för situationer som vi har skapat.

Och framför allt – våga ta om nedsläpp som blir dåliga eller där spelarna begår en nedsläppsfoul. Vi vill inte sätta oss i en position där pucken studsar på klubbor innan den går i isen, eller där spelarna kommer in med fart, tar fysiskt kontakt med motståndaren, tekar med handen eller sparkar pucken bort från nedsläppen. Oavsett om det är vi eller spelarna som är orsaken till att nedsläppet inte blev bra – sätt ingen stolthet i att aldrig avbryta eller ta om ett nedsläpp – utan ta varje nedsläpp lika seriöst, oavsett när i matchen det sker.

Utgång ur ytterzonen efter nedsläpp

Efter att du har släppt pucken så är din nästa stora uppgift att ta dig ut ur ytterzonen. Men innan du lämnar tekningsccirkeln bör du avvakta en sekund och låta spelet utveckla sig innan du börjar din uråkning. Ta även detta tillfälle och bevaka avslutningen av nedsläppet så det går rätt till.

Att åka framlänges eller baklänges ut ur zonen är väldigt mycket beroende på var spelet tar vägen och hur det utvecklas – och om du ser att din väg till blålinjen är stängd av spelare kan det också vara en bra ide att åka ner mot sarghörnet och avvakta tills du har en bra väg ut ur zonen. Under tiden som linjedomaren som har genomfört nedsläppet arbetar sig ut ur zonen, bör kollegan på blålinjen avvakta med att ta sin position som den bakre domaren tills kollegan har kommit ner till blålinjen, för att inte lämna eventuella offsidesituationer utan övervakning. Men givetvis, om det blir en spelvändning kort efter nedsläppet är det den bakre linjedomarens ansvar att följa med spelet och eventuellt också åka in mot mål för att stötta vid en eventuell målbedömning om situationen kräver det.

Skribent:

Author profile picture

John Alvemyr

Vad mer vill du se på Domarakademin?

Skicka in ditt förslag på vad du skulle vilja se för material på Domarakademin!

Kontakta oss!
Vad mer vill du se på Domarakademin?

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev

Domarakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Scandic Hotels