26
Till säsongen 2022/2023 implementerade Svenska Ishockeyförbundet arbetssättet med Förutbestämda linjer och tekningspunkter (på engelska, Designated bluelines and face off spots) på alla matcher som dömdes med tre- eller fyrdomarsystemet. Vi kommer nu litet kort att gå igenom arbetssättet och vad det innebär för dig som domare.
Den stora skillnaden mot det tidigare arbetssättet där linjedomarna följde spelet och ansvaret för respektive blålinje skiftade mellan linjedomarna beroende på hur spelet utvecklade sig, är att det nu är lättare för linjedomarna att veta vem som har huvudansvaret vid varje situation, vilket i sin tur ger linjedomarna en större möjlighet att fokusera på sina egna arbetsuppgifter snarare än att i stor utsträckning behöva vara beredd att täcka upp för sin kollega. Även om det alltid kommer att komma situationer där man behöver täcka upp för en kollega som blir trängd på blålinjen – och ibland under en kortare period byta blålinje med varandra, är grundansvaret för respektive blålinje nu fastställt på ett annat sätt innan matchen börjar.
Vilken planhalva som linjedomarna ansvarar för bestäms innan matchstart. Det innebär att samma linjedomare ansvarar för alla nedsläpp och offsidebedömningar på “sin” planhalva under den första halvan av matchen. Efter det första spelstoppet med halva matchen spelad så byter linjedomarna planhalva med varandra, och ansvarar nu för samtliga nedsläpp och offsidebedömningar på sin “nya” planhalva resten av matchen.
Men eftersom ishockey är en så dynamisk och snabb idrott behöver man ibland göra frånsteg från arbetsmönstret. Den linjedomaren som inte har blålinjen för tillfället ska fortfarande hålla sig i närheten och vara beredd på att stötta sin kollega runt linjen när denne har blivit trängd med exempelvis många spelare runtomkring sig, och kanske behöver förflytta sig bort från blålinjen en kortare stund. Då bör linjedomarna försöka byta tillbaka blålinjen så fort tillfälle ges.
Även nedsläppen kan behöva bytas ibland – om den linjedomaren som har den aktuella zonen för tillfället är upptagen med att exempelvis städa isen från trasiga klubbor, så kan domarna göra ett snabb byte sinsemellan på nästa nedsläpp för att inte onödigt fördröja spelet – och sedan byta tillbaka när spelet har kommit igång igen.
Införandet av Förutbestämda linjer och nedsläppspunkter är också anledningen till att linjedomarna nu lämnar över pucken till varandra inför nedsläppen efter exempelvis icing och offside. Om du står på din punkt och väntar på att din kollega ska lämna över pucken så är det ett bra tillfälle att börja arbeta med ditt nedsläpp redan nu – exempelvis prata med ytterforwards utanför tekningscirkeln om du ser att de börjar glida in i tekningscirkeln. Du kan läsa mer om hur du förbättrar dina nedsläpp via denna länk!
Skicka in ditt förslag på vad du skulle vilja se för material på Domarakademin!
Kontakta oss!Domarakademin är en plattform utvecklad av
Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med Scandic Hotels
Våra sponsorer
Scandic Hotels